Muat Turun 1,000 Hartanah Lelong Ini Sekarang:

PENTING!! Sila buat pengesahan email anda, periksa peti inbox email anda, jika tiada periksa peti spam.

Saturday, April 27, 2013

Beli Rumah Lelong Tak Payah Masuk Lelong?

Selama saya dalam bidang hartanah lelong, dah bermacam-macam pangilan yang saya terima. Setiap pangilan ini memberikan soalan-soalan yang sama atau hampir serupa. Kadang kala saya pernah menerima soalan yang tak logik atau tidak ada kaitan lansung dengan hartanah lelong. Kat sini saya tak nak tulis soalan yang tak berkaitan, saya akan mengulas soalan sepertimana tajuk utama.

Cuba anda teka, biasanya siapa yang akan berikan soalan seperti diatas?. Saya pasti anda tahu, ianya adalah dari golongan Bumiputra. Disebabkan itu, saya ingin memberikan padangan sendiri terhadap persoalan yang diberikan.

Sebelum saya teruskan, saya nak minta maaf awal-awal jika pandangan kali ini boleh menyinggung perasaan anda. Artikel ini ditulis bukan untuk merendahkan orang Bumiputra. Saya harap anda dapat mengambil padangan saya dari sudut yang positif.

Soalan diatas sebenarnya saya pernah letak di bahagian soalan dan jawapan. Soalan tersebut sama tetapi saya menjawabnya secara ringkas agar mudah difahami. Untuk kali ini saya akan ulas lebih sikit.

Soalan tak payah masuk lelong ini biasanya datang dari mereka-mereka yang pernah pergi lelong tapi tak berjaya atau mungkin dengar dari orang lain yang mengatakan boleh beli tanpa masuk lelong. Alasan yang diberi biasanya disebabkan leceh nak buat bank draft dan nak tukar semula jika tak berjaya. Ada juga alasan yang berkata lelong ni menyusahkan dan membuang masa, ini kerana ada diantara mereka yang terpaksa ambil cuti semata-mata untuk masuk lelong. Terdapat pelbagai alasan yang diberi apabila adanya impian untuk dapat rumah lelong tanpa melalui lelong.

Ok… untuk mengulas soalan ini, saya sebenarnya berasa hairan dan pelik mengapa mesti orang kita berikan soalan dan alasan seperti ini. Buat masa ini saya belum pernah dengar bangsa lain dapat beli rumah lelong tanpa melalui lelong. Jika adapun dari orang yang mengatakan dia dengar dari orang lain.

Bila memikirkan perkara ini, saya mengandaikan bahawa orang kita suka mendapatkan sesuatu atau mungkin telah dididik untuk mendapatkan sesuatu dengan cara mudah. Melalui pengalaman selama menceburi bidang ini, saya dapati bangsa ##n# yang menguasai ekonomi dan hidup mewah di Malaysia bukannya terjadi dengan tiba-tiba. Saya perhatikan mereka rajin bekerja dan berusaha untuk mendapatkanya. 


Oleh itu, Apakah usaha dan tindakan anda sekarang untuk mendapatkan apa yang anda inginkan?. Kita berimpian untuk jadi Kaya dan Berjaya, tapi apa yang kita lakukan untuk mengapai impian tersebut. Inilah yang saya rasa punca utama mengapa mesti ada soalan seperti di atas. 

Setiap kali adanya acara lelong, saya sentiasa berhubung dan bertemu dengan bangsa ##n#. Dari situ saya dapat lihat mereka pasti akan membawa sekurang-kurangnya seorang pembeli untuk membeli hartanah yang akan dilelong. Apa yang saya tahu mereka ini tidak pernah membuat kerja seperti mana persoalan diatas. Jika nak dikaji mengikut sejarah, mereka sebenarnya lebih dahulu dan lebih lama menjadi ejen hartanah lelong berbanding saya.

Jadi kesimpulan yang boleh saya buat adalah, mengapa kita perlu ada soalan seperti diatas dan alasan seperti yang saya terangkan sebelum ini. Sedangkan saya sendiri pernah bertanya kepada seorang ejen #### yang dah 20 tahun dalam bidang ini.

 “Boleh tak beli rumah lelong tak payah masuk lelong?” 

Jawapan yang diberi oleh beliau : 

“Do the legal and do not do non legal” (Lakukan mengikut undang-undang dan bukan sebaliknya)

Jawapan yang diberi cukup ringkas, tapi ianya cukup tepat jika ingin menjawab pertanyaan seperti diatas. Oleh sebab itu, mengapa kita tidak mahu ikut undang-undang jika undang-undang dah tetapkan bergitu. Jika hartanah telah di istiharkan oleh mahkamah atau bank untuk dilelong bagaimana kita boleh beli tanpa masuk lelong, bukankah kita telah melangar undang-undang jika kita berbuat demikian.

Tapi disini saya ingin berkongsi dengan anda yang masih berminat nak beli rumah lelong tanpa masuk lelong. Mungkin anda akan konfius bila saya katakan saya ada beberapa senarai hartanah yang boleh dijual tanpa masuk lelong.

Jika tadi saya cerita tak boleh beli rumah lelong tanpa masuk lelong. Tapi ini boleh pula?…..

Sebenarnya senarai ini adalah hartanah milik bank yang telah dibeli balik daripada pemilik rumah asal. Sebab apa saya katakan beli rumah lelong, ini kerana harga yang ditawarkan oleh bank adalah Reserve Price (Harga Rizab)

Tapi anda tak perlu lawan harga dan boleh terus dijual kepada anda tanpa masuk lelong. Tapi tertakluk kepada siapa cepat dia dapat atau “First Come First Serve”.

Jika anda berminat untuk dapatkannya sila Klik Sini atau pilihan negeri dibawah. 

Sila Pilih Hartanah Pilihan Anda Mengikut Negeri Dibawah :
Kuala Lumpur Selangor Johor Negeri Sembilan Pulau Pinang Lain-Lain Negeri

P/S : Jika anda ada ulasan, jawapan, soalan atau komen sila tinggalkan dibawah. Mungkin anda boleh kongsikan dengan saya dan pelawat blog ni.

P/S : Untuk melihat senarai hartanah lelong terkini sila KLIK SINI

Untuk Pertanyaan Hubungi :
Muhd Firdaus_010-344 3058

0 comments:

Post a Comment

Dapatkan Update Terkini :

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

P/S: sila semak email anda (inbox/bulk/spam) untuk mengaktifkan perkhidmatan ini. Terima Kasih.
note: You will receive a verification message once you submit this form. FeedBurner will activates your subscription to "Rumah Murah" once you respond to this verification message. Thank You.
Commercial Real Estate Cash Flow Funding System
How To Buy Commercial Real Estate With No Cash Or Credit. Learn The Secrets Insiders Never Share. Create A Cash Flow Of $25,000+ Within 90

PERHATIAN :

Anda tidak dibenarkan mengeluar-ulang mana-mana bahagian artikel, ilustrasi dan isi kandungan blog ini dalam apa juga bentuk dan dengan apa juga cara sama ada secara elektronik, fotokopi, mekanik, rakaman atau lain-lain media sebelum mendapat izin daripada saya terlebih dahulu.

Namun bergitu, anda dibenarkan untuk berkongsi apa sahaja artikel, ilustrasi dan isi kandungan blog ini dengan SYARAT meletakkan sumber link seperti contoh dibawah :
Sumber dari
: www.mdauction2u.com

Saya juga ingin mengingatkan, segala strategi yang digariskan dalam blog ini mungkin tidak sesuai bagi sesetengah individu dan tiada jaminan untuk memberikan sesuatu keputusan. Saya secara khusus tidak bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerugian atas risiko, peribadi mahupun sebaliknya, yang berlaku akibat secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi daripada apa juga kandungan daripada blog ini.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More